De ce Cappuccio?

 

De ce cappuccio? (si nu cappuccino)


Pentru ca suntem pasionati de Italia, de bucataria italiana si mai ales de cultura cafelei espresso, am facut zeci de calatorii, vizitand cele mai diverse regiuni, in special cele mai putin turistice, din nord in Lombardia si Emilia Romagna pana in sud in Puglia si Sicilia.

Peste tot unde am comandat cappuccino, barista ne pregatea cafeaua, o punea pe bar si invariabil spunea: ecco, il cappuccio!

Dar de ce cappuccio si nu cappuccino? Raspunsul l-am aflat de la un barista italian simpatic.Dupa cum probabil stiti, cappuccino este cea mai populara forma de servire a cafelei la nivel mondial.

Desi exista cateva legende diferite despre originea cuvantului cappuccino, cappuccio in italiana inseamna gluga, iar bautura este vazuta de italieni ca fiind un espresso cu o “gluga” consistenta de lapte si spuma de lapte, in general la reteta traditionala peste doua treimi reprezinta lapte si spuma. Acesta ar fi de fapt un cappuccio.

Cappuccino (avand “ino” la final) este diminutivul de la cappuccio si se presupune ca ar contine o cantitate mult mai mica de lapte si spuma, ceea ce este destul de rar intalnit la prepararea acestei bauturi.

Si ca o nota de final, stiati ca italienii obisnuiesc sa bea nenumarate cafele pe zi, insa doar un singur cappuccio si nu mai tarziu de ora 11? Aceasta pentru ca italienii considera ca ar trebui consumat cappuccio exclusiv la micul dejun, pentru a evita potentiale probleme cauzate de intoleranta la lactoza (cea mai frecventa forma de intoleranta alimentara). Probabil stiu italienii ce stiu …

In schimb, o buna parte dintre italieni obisnuiesc sa bea peste 5 espresso pe zi, ultima fiind chiar dupa cina, iar cina in Italia se serveste destul de tarziu, chiar si dupa ora 22. Dar se pare ca, in ciuda acestui obicei, italienii dorm bine.

Mai multe despre cultura italiana a cafelei, intr-o postare viitoare.

Intre timp va invitam sa va bucurati de excelentele noastre cafele in capsule pe care le puteti comanda online pe Cappuccio.ro.