Cafea in Italia

De ce cafeaua este foarte ieftina in Italia?

Da, cafeaua este mult mai ieftina in Italia decat in Romania.


Cu exceptia unor locuri cum ar fi Piazza San Marco (in poza se observa ca o cafea costa 11.5€ la o terasa in Venezia), Piazza de la Signoria (Firenze) sau Piazza Navona (Roma) si altele asemenea, unde densitatea de turisti este probabil cea mai mare din lume si unde o cafea depaseste lejer 5€, in cafenelele mai putin turistice si frecventate mai mult de localnici, cafeaua costa in general mai putin de 1€.


In Italia cafeaua este considerata un bun de larg consum la care trebuie sa aiba acces oricine, indiferent de nivelul veniturilor si categoria sociala. In acest scop, consiliile locale stabilesc preturi maximale la cafea, care sunt impuse unei  categorii largi de localuri. Astfel un espresso costa de multe ori intre 0,7 si 1€ iar un cappuccino rar depaseste 1,5€ in locatiile frecventate de italieni.


Insa, aceste preturi mici se reflecta de multe ori si in calitatea cafelei, din pacate. Pentru a fi competitivi si profitabili, multi producatori de cafea adauga in blenduri o cafea de calitate mai slaba, pe care o prajesc foarte intens pentru a estompa efectul boabelor cu defecte.

In plus se adauga o cantitate mare de cafea Robusta, care este o cafea mai amara, dar de cateva ori mai ieftina decat Arabica, pentru a mentine costurile de productie la un nivel scazut.

Acestea sunt motivele pentru care cafeaua in Italia este foarte puternic prajita, in contrast cu noul trend al cafelei de specialitate unde cafeaua este extrem de atent selectata, nu se folosesc amestecuri si este mai putin prajita.